måndag 14 februari 2011

Oh L'Amour - 2008 Domaine Lacroix-Vanel Fine Amor

Herrejösösens. Jävlar i min låda. Tamigfan.
Då är det sagt.
Vi ÄR kära dagen till ära. Helt gränslöst nyförälskade.

Bigami alltså. Damn!

Av någon outgrundlig anledning har Lacroix-Vanels Fine Amor 2008 seglat under vår radar. Tills ikväll vill säga. Nu skriker radarn att ett stort fett föremål svävar över Dalälven.

Nä, egentligen allt annat än fett. Bara stort i all sin enkelhet.
 
Fine Amor 2008 är ett koncentrat av underbar renhet och enkelhet, totalt befriad från allt vad ek heter (tänk hemmagjord saft). En förförisk doft av nickel-godis (vart tog de vägen?) och större paket av mineraltoner och lika fin - om inte bättre? - munkänsla med röda syrliga och svarta saftiga vinbär. Fantastiskt balanserad och markerad syra och helt integrerade 14% (vilket förvånar oss storligen när vi studerar etiketten) rundar av klunken. Och nästa klunk följer  - snabbt!

Det här är så otroligt bra att vi nästan blir saliga. Som vin för den enklare måltiden (ikväll parat med crocque monsieur och lite blandade rester) eller som rent sällskapsvin måste detta vara i absolut världsklass. Hur detta fungerar med en bättre köttbit är möjligen en annan femma som vi inte alls behöver fördjupa oss i en kväll som denna. Men slukat - om man nu kan göra det med vin? - som ikväll är detta antagligen vår favorit av de årgångar Fine Amor vi druckit Och det vill inte säga lite.

Vinet har möjligen tyvärr två omedelbara nackdelar. Först och främst är invändningen att ett vin för under tvåhundra spänn kan smaka så mycket är tyvärr besvärande för nästan alla andra inköp. En övrig invändning är att detta är ett mycket dåligt måndagsalternativ. För gott för att spara helt enkelt. Mamma mia!

-  Fint måndagsvin, säger P.
Och det är något av årets understatement redan i mitten av februari.

Vem som importerar och hur man får tag i det vet ni vid det här laget. Det känns nästan löjligt att säga det. Om det inte vore så förbaskat bra så skulle vi inte haft mage att skriva om´t.

4 kommentarer:

 1. P har alldeles rätt. Fint måndagsvin, och alla andra dagar i veckan.

  Vi har gjort många (fåfänga) försök att spara Fine Amor. Problemet är bara att vi dricker upp dem innan vi hunnit knacka in dem i Cellartracker och föra dem i säkerhet. Sen måste vi handla fler, och så blir det likadant igen....

  Allra senast var det 06an som gav en himmelsk upplevelse (kanske extra förstärkt av nostalgiska minnen från Caux där vi drack den första gången). För någon vecka sen gick vi i spinn över 07an och på Viniks 3-årskalas förra lördagen var den 08an som sopade banan med de andra röda. Ren kärlek!

  Jean-Pierre Vanel kommer till Stockholm den 13-14 mars tillsammans med Philippe Gilbert, Rivaton mfl vinodlare. Missa inte! Ses vi där?

  SvaraRadera
 2. Japp. Dit måste vi. Vi får fundera på det här med logistiken, men bil låter som ett rätt dåligt färdmedel bara.

  SvaraRadera
 3. Å jösses vad sugen jag blev på lite Fine Amor nu. Har druckit ett par flaskor Campredon sedan dess. Jättebra, superbra, vad-som-helst. Men vi gillar nog Fine Amor ett par pinnhål mer. Renheten och drickbarheten är så jäkla fin. De sämre delarna av bloggen sitter för tillfället och smuttar på ett Bristy-vin (springer iväg och tittar på flaskan; A Fleur de Pampre 2009/Dom. la Florane), riktigt fint och gottför sitt pris. Prisvärt eller FYND!! som det heter på svenska. Cinsault kan helt klart vara välgörande! Framförallt till översaltade pannbiffar..

  SvaraRadera
 4. För säkerhets skull handlade vi en rejäl dröse Fine Amor igår, det gäller att köpa många fler än man hinner dricka!

  Psst: 2009 Fine Amor ryktas vara super. Inte helt oväntat kanske...

  Aha vad bra att Bristlys CdR levererade, den har vi beställt och "you've got wine"-sms:et har kommit. Ska testas vad det lider...

  SvaraRadera