torsdag 14 april 2011

2008 Pieropan La Rocca

Ibland är det svårt att få till det. Så enkelt är det. Det dricks en del vin härhemma trots att "väggen" varit nära den senaste månaden. Men nu kör vi!

Pieropan´s La Rocca har tills ett antal år sedan varit en liten favvo här hemma. Sedan hände något. Priset och kvaliteten stämde inte riktigt överens längre. Nära trehundra spänn, där priset hamnat de sista åren, motsvarar helt enkelt inte resultatet. Som en tillfällig nyhet släpptes jubileumsårgången - trettio år - 2008 tidigare i vintras för i sammanhanget intressanta 199 kr.Platsen är Soave, La Rocca är prestigevinet från vingården med samma namn beläget alldeles intill staden Soave, alltså inte på de mer höglänta kullarna norr om Soave. Druvorna plockas så sent som möjligt är på hösten.


Ganska återhållen fatig doft till en början i en annars läckert gulaktig färgskrud av mogna druvor. Med lite tid blommar frukt, päron!, och andra tropiska toner ut. En liten obligatorisk tomatkvist (som så ofta i norditalienska mineraliska viner) hittar vi nog också denna gång, vilket inte alls är en nackdel - tvärtom! En rätt komplex doft toppas av en finstämd örtighet. Det här lovar gott!

Smaken är tyvärr inte riktigt vad vi hoppas på. Supertorr och mineralisk, absolut, men en störande grön beska - tänk omogen ananas - dominerar intrycket. Doftens örtighet vänds här till en rätt oangenäm bitterhet. Syrorna är ganska höga, men en opassande bitterhet dominerar ett ganska långt avslut.

Slutsatsen blir "sådär". Det blir nog inte någon påfyllning (det finns fortfarande rätt bra med flaskor kvar, mer lär finnas i lager). Det finns helt enkelt mer intressanta alternativ, både i Soave, Italien i övrigt och annorstädes. Ginis La Frosca från höst/vintras upplevde vi nog som minst ett par snäpp bättre med en mer tilltalande syra och till ett bättre pris. Kanske är vårt intryck lite "orättvist". Kanske är det våra förväntningar det är fel på - vill vi helt enkelt ha ett vin med lite mer renhet och sedvanlig fräschör?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar