fredag 13 maj 2011

Fredagstjut X2

Omtag.

Svår och tung månad. På alla fronter. Leveranser och resor. Nu kör vi lite defilibrator och tar omtag.

Det finns en del gammalt att knyta ihop säcken om, men vi gör det lätt och börjar här och nu:


2008 Markowitsch, Pinot Noir, Österrike, Niederösterreich

 En till en början lätt, nästan tveksamt lätt, uppenbarelse. Med lite tid blommar fin pinotfrukt fram. Solmogna röda bär, lätt fatton, tonar ut i en medelfyllig kropp som gärna intas i stora klunkar. Rent som en alptopp. Det är inget stort vin, men ett förbaskat gott vin. Sitter som en smäck till fläskkotletter med potatis och rosmarinäpplen (och en rejäl dos camenbert på kotletten). Motståndet är ringa i vinet, flaskan går åt i ett huj. Vi tar det som ett kvalitetstecken. Vi är småsålda för 129 spänn.


2004 Massa Vecchia, Rosso, Maremma, Tocscana 


Vi traskar upp i pristräsket. Ny bekantskap som plockas till svearna (säljs endast i AB-län) allena av Vinomatik (Vinomatik är specialiserad mot ekologiska och "naturliga" producenter - och allt vad de nu kallar sig?). Massa Vecchia är ett av otaliga vinerier vi bara läst om men aldrig druckit. Bättring nu.

Lätt reduktiv doft till en början direkt ur flaskan, men med luft förbytts detta i ett toskanskt kryddpaket med något lagerblad och en rejäl klick tomatpure. Vinet är allt annat än klart. Det doftar biodynamiskt - mest på gott. Antagligen mer ursprungtypiskt än druvtypiskt. Sa vi cabernet och merlot? Ska bli kul hur detta står sig över natten och förhoppningsvis bättrar på sig till morgondagens svåra T-bensstekar. Vi är inte helt övertygade

Over and out.

PS: Vistorta 2006, Friuli, Grave, är så förtvivlat nedstängt - med en stor skylt på insidan av korken där det står "tillbaka om ett par år" - att vi av ren barmhärtighet inte skriver en rad av icke-uppenbarelsen.

PS 2: Fler har druckit fin-fin Pinne!

3 kommentarer:

 1. Jag provade Massa Vecchias bianco för ett par år sedan utan att bli helt såld. Har ändå varit svårt sugen på att prova de röda men prislapp och AB-län-begränsningen har kommit i mellan. Låter inte som jag behöver sörja. Kul att du är tillbaka i bloggosfären.

  SvaraRadera
 2. Visst är Markowitsch Pinot ett bra köp, slår det mesta i sin prisklass. Konstigt att den inte fått mer uppmärksamhet.

  http://korkdragaren.blogspot.com/2011/03/pinot-noir-2008-markowitsch.html

  SvaraRadera
 3. Ingvar! Sälja till vissa län (oftast sthlm givetvis) är en styggelse! Vin-apartheid! Jag förstår att importörer har det knapert, men nu har jag konsumentfokus. Och har vi den reglerade marknad vi har så..

  Ezra! Ja, märkligt! Vet inte hur och när jag köpta flaskan, men den låg där och väntade igår. Nu har jag köpt fler. Perfekt sommarvin!
  Skulle du kunna slänga iväg ett mail till Terroiristen snabelA gmail punkt com?

  SvaraRadera