torsdag 26 maj 2011

Wow-wow-liksom - 2007 Chianti Gratena

Djungeltrumman går, och bloggen hakar givetvis på i sann konsumentupplysningsanda. Ett vin som måhända presterar som ett 150 kronorsvin, från någon obskyr web-handlare på kontinenten, med personlighet, karaktär och allt det där - men nu med den lilla finessen att den finns på en systembolagshylla nära dig och kostar - DaDam! - 79 kronor. Det låter nästan för bra för att vara sant, eller hur?

Är det något som Systembolaget inte är bra på är det att erbjuda (njutbara) viner i det lägre prisintervallet, i kvantitetstänkandets och kostnadseffektivitetens underbara monopolistiska värld.


2007 Chianti Gratena är framställt av ekologiskt odlade druvor och erbjuder en jättefin urtypisk rustik nos som inte är det minsta designad och insmickrande. Att vinet har en uppfostran på fat märks tydligt redan på aromen.

Motsvarande viner vi provat i priskategorin som är gjort på "naturligt sätt" duger ofta ens knappt till att skölja ur vasken med, men detta lovar faktiskt jättegott!Smaken försämrar inte saken. Vinet är medelfylligt men erbjuder en markerad ryggrad, finkorniga tanniner och fin-fina syror. Smaken är murrig. Tränärvaron är tydlig, men helt kontrollerad. Körsbären är gift med en tydlig syra för att inte säga en viss angenäm kärnbitterhet som etsar sig fast i munnen. Vissa mineraliska vibbar spelar på bdx-strängen på lyran, vilket väl är helt i sin ordning. Visst saknas lite stoppning på det hela taget, men vadå?

Det här är ju personligt och skitbra! Vi kanske är på extra bra humör medan ungarna springer ikapp mellan träden på gården och livet sköter sig själv. Men ändå. We like! A lot!

Och sa vi 79 spänn? My ass! Det här vinet är underprisat så det förslår. När hände detta sist om vi nu exkluderar avantgardistiska semidansk-italienska vinprånglare?

Kul det här med vin. Särskilt ibland.

PS: Och 2009-an ska tydligen vara än bättre och finns listad i BS för en något högre peng.
PS2: Som ett brev på posten så skriver tidningarna om att BiB ska beskattas hårdare. Detta vin borde vara en BiB-killer även utan detta eventuella faktum. Det här känns som en ren plusdag. Om det nu inte är så att svenskens smaklökar nu tillslut är obotligt förstörda i vinindustrins korståg för att anpassa våra smaklökar till att dricka konstgjord vin-juice.

3 kommentarer:

 1. Tack för tips! Jag slank inom den lokala institutionen och nöp en pava på vägen hem. Banne mig om det inte fanns till och med här, "på skobygden"!
  Kollas av imorgon.

  /Patrik

  SvaraRadera
 2. Ska bli intressant att läsa(?) dina intryck Patrik!

  Är själv sugen på att följa upp gårdagens intryck tämligen omgående.

  Nu dricker vi österrikiskt kanontjut och rött är det. Det går ned det med.

  SvaraRadera
 3. 2009'an är faktiskt lite bättre. Mer intensiv och djupare frukt, dock inte lika utvecklad givetvis. Imponerande bra för priset som sagt.

  SvaraRadera