fredag 27 maj 2011

Achtung Baby - 2008 Heinrich Gabarinza, Burgenland

Dags att flytta fokus norrut. Österrike nästa anhalt på vår odyssé. Och det är rött. Så det förslår. Producenten heter Heinrich och är en ny bekantskap för oss. Cuvéen Gabarinza är vad jag förstår toppvinet och består av Blaufränkish (60%), Zwiegelt (30%) och Merlot (10%) från genomsnittligt 30-åriga stockar från vingården Gabarinza. Vinet får uppfostran i 500 l ekliggare i 20 månader. Druvorna växer på kalkrik mark och plockas för hand. Vad annars. Det här ska uppenbarligen andas seriösa grejer.

Vinet är ett En fin mörkröd men ändå transparent nyans. Doften slår emot med svarta bär från trädgården, lingon!, estetisk olja och lite rostigt järn. En superhärlig sniff!  Antagligen en sniff för ett bättre tillfälle ändå, men va´fan, det ÄR hursomhelst genomseriösa grejer!

Smaken är fokuserad och rätt så primär - men jätteskön. 2008 står det på etiketten och visst är de primära fruktiga dragen är framträdande, men blint skulle jag nog ändå tro på ett eller ett par år till i flaska. Frukten är som sagt framträdande och total men vinet lirar fint utan förestående lutning. Achtung baby - Here we go, liksom! Eken är helt integrerad och vinet lider inte det lilla minsta. Ganska lång klingande behaglig eftersmak.

Det här måste vara det kanonkomplement till den enorma (och perfekta) T-benstek jag åt i Bryssel i veckan (och det komplement jag tyvärr aldrig fick då). Druvtypiciteten i vinet är för oss omöjlig att hitta. Blint skulle jag placera vinet kanske överallt (utan supervarma) områden än i Österrike. Kanske som en svalare, och dyrare, Napa-Cab? Man lär sig..att man inte vet så mycket..

Vinet köptes helt spontant på Passagen nyligen. Det går dock att hitta billigare och till ett mer rimligt på kontinenten än bolagets riktkurs. Kan hursomhelst helt klart vara kul att testa.

(91-92p)

Bilder tillkommer när minnesporten på datorn behagar återkomma från sin ledighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar