lördag 2 juli 2011

Janasse CDP 2007 vs. St:Cosme Homenis Fides 2008

Mikroblogg. Födelsedag. Lamm - och en himla massa örter av olika slag - på grillen. Gäster. Vad kan tänkas drickas till?

Hrmmm?Jaha!


Domaine de la Janasse Chateauneuf du Pape 2007
Vi diggade Janasse:s standardchatuenauf för ett par år sedan direkt efter lansering. Idag är den påfallande enkel. Frukten spelar första och andrafiolen (någon tredjefiol hittas inte). Garriguen spelar möjligen ett lättare mellanregister. Sötfruktig i överkant (sötfrukt ÄR gott, men det måste finnas motstånd i vinet som balanserar! Här blir det mest kladd). En ren besvikelse i min mun. Saknar syra och någon form av motstånd! Andra runt bordet är mer positiva. Misstänker att dom försöker vara överslätande snälla mot den där överkritiske typen som bara försöker krångla till allt.

Ch. S:t Cosme Homenis Fides, Gigondas, 2008
Egentligen ett felköp. Långt gångna planer på retur men så blev inte fallet. Och tur var väl det. En fullmatad gigondas av bästa märke. Pepprig doft, fullmatad i munnen med generösa doser av örter. "Lagom" komplex och jättegod här och nu. Vinet trivs bra med ett par timmars luftning och kommer säkert utvecklas framöver för den som önskar. Kommer skaffa en eller ett par flaskor till och dricka i sommar. Varför vänta när det är så gott?

Summa summarum. 2007 förlorar klart mot 2008. Det blir aldrig som man tänkt sig. Om nu någon trodde något annat.
En påtaglig misstanke att vi i allmänhet kanske föredrar mer nyanserad Gigondas och Vacqueyras framför ofta överextraherad Chateauneuf? Bara en misstanke än så länge..Ps. Chiarlo:s Nivole är ett mindre underverk för sin ringa peng. Sitter som en smäck till jordgubbstårtan. Enda problemet är att flaskan är så ringa i omfång. 
  

4 kommentarer:

 1. Apropå Nivoles ringa omfång. Har hittills aldrig sett en Moscato d'Asti på halvflaska i Piemonte - helt värdelös flaskstorlek för en så pass ämabel vintyp. Vi såg snarare en ny trend med fler och fler producenter som börjat med magnum-moscato.

  /Patrik

  SvaraRadera
 2. Förresten, för en klockren jordgubbsmatchning - go brachetto!

  /Patrik

  SvaraRadera
 3. Exakt - Fiat Brachetto och Alfa Romeo Magnummoscato...

  /Patrik

  SvaraRadera